Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Πλάτων - Τιμαίος 47α

Πλάτων - Τιμαίος 47α

(a)........................... ὄψις δὴ κατὰ τὸν ἐμὸν
λόγον αἰτία τῆς μεγίστης ὠφελίας γέγονεν ἡμῖν, ὅτι τῶν νῦν λόγων περὶ τοῦ παντὸς λεγομένων οὐδεὶς ἄν ποτε ἐρρήθη μήτε ἄστρα μήτε ἥλιον μήτε οὐρανὸν ἰδόντων. νῦν δ’ ἡμέρα τε καὶ νὺξ ὀφθεῖσαι μῆνές τε καὶ ἐνιαυτῶν περίοδοι καὶ ἰσημερίαι (5) καὶ τροπαὶ μεμηχάνηνται μὲν ἀριθμόν, χρόνου δὲ ἔννοιαν περί τε τῆς τοῦ παντὸς φύσεως ζήτησιν ἔδοσαν• ἐξ ὧν (b) ἐπορισάμεθα φιλοσοφίας γένος, οὗ μεῖζον ἀγαθὸν οὔτ’ ἦλθεν οὔτε ἥξει ποτὲ τῷ θνητῷ γένει δωρηθὲν ἐκ θεῶν. λέγω δὴ
τοῦτο ὀμμάτων μέγιστον ἀγαθόν• ........


Η όραση κατά τη γνώμη μου είναι η αιτία της μεγαλύτερης ωφέλειας μας,
διότι, από όσα ελέχθησαν τώρα περί του σύμπαντος, δεν θα τα λέγαμε ποτέ αν εμείς δεν βλέπαμε, τον Ήλιο, τον ουρανό, τώρα όμως η νύχτα και η μέρα που βλέπουμε , οι μήνες , τα έτη, οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια μας έκαναν να σοφιστούμε τον αριθμό και μας έδωσαν την έννοια του χρόνου και τη δυνατότητα εξερευνήσεως της φύσεως του σύμπαντος.
Από αυτά αποκτήσαμε την φιλοσοφία που είναι και το μεγαλύτερο αγαθό, δώρο των θεών που ουτε ήλε ούτε θα ερχόταν ποτέ στον ανθρωπάκο γένος . Το μεγαλύτερο λοιπόν αγαθό που μας προσφέρουν οι οφθαλμοί είναι αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου